Tips till hemmasittare hösten 2020

Sidan senast uppdaterad sept 2020

SEPTEMBER år årets nionde månad men är också namnet på en dikt av Herman Hesse, tonsatt av den åldrande Richard Strauss. Lyssna gärna och njut och jämför om ni vill när Elisabeth Schwartzkopf och Jessye Norman sjunger samt Gundula Janowitz och Lucia Popp.

 

 

 

 

 

 


Även inom populärmusiken verkar månaden september vara melankolisk:

 

 Den 8 september infaller Internationella läskunnighetsdagen.

UNESCO skriver så  här:
Läs- och skrivkunnighet är en mänsklig rättighet och grunden för allt lärande. I över 40 år har Unesco uppmärksammat den internationella läskunnighetsdagen den 8 september för att påminna världen om vikten av läs- och skrivkunnighet som en drivkraft för utveckling.

 

 

 

 

 


Konstnären Helene Schjerfbeck brukar framställas som skör och sjuklig. Nu kommer filmen som ger en annan bild. ”Under researchen hittade jag en massa brev som vimlar av sarkastiska betraktelser över tidens makthierarkier”, säger Laura Birn som spelar den finländska nationalklenoden. 

 

 

:

Om en utställning på Ateneum 2019:

 

 

 

Ett av humanismens viktigaste arbetsredskap är det skrivna språket, helst exakt och uttrycksfullt och inte i onödan tillkrånglat. Samtidigt är det förstås roligt att ha ett stort ordförråd. Här kommer ytterligare två test.