Tidigare program

Vi har nu genomfört vårens sista vanliga program som blev tredelat och därmed ovanligt jämfört med de flesta andra. Stort tack till Göran Hedin som med hjälp av Karl-Åke Lundin ordnat allt detta.

Nedanstående Hundra ord om din förening var införda i SN torsdagen den 16 maj:

Göran Hedin föreläste över ämnet ”Upptäck spåren av återuppbyggnaden efter rysshärjningarna 1719 – på väster och öster”. Efter härjningarna var Nyköping en rykande askhög och alla borgare hade flytt staden ut på landsbygden. Genom att studera skatteuppbördslängderna från 1719 till 1915 kunde Göran presentera personerna bakom stadens återuppbyggnad och vilka byggnader de uppfört. Tidiga byggnader var en skolbyggnad, ett hospital och kyrkoherdesbostället. Redan 1719 uppförde dock Madam Ek ett tobaksspinneri på tomten för nuvarande Handelsbanken. Efter föredraget tog Göran med oss på en vandring längs Storgatan från Väster till Öster och beskrev de första husen efter branden. Kvällen avslutades med trevlig samvaro på Restaurang Elverket.

Några fotografier visar några av spåren vi letade efter från uppbyggnaden efter ryssbränderna:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den som vill fortsätta på temat 1719 och ryssbränderna kanske kan tipsas om denna stadsvandring längre fram i sommar.

 

Tisdagen den 7 maj kl 18.00 i Olrogsalen med Göran Hedin
OBS TIDEN 18.00
Upptäck spåren av återuppbyggnaden efter rysshärjningarna 1719 — på väster och öster.

 

AFFISCH att skriva ut

FÖRTYDLIGANDE: Punkt ett och två i programmet är gratis för medlemmar Du som inte är medlem behöver inte skaffa biljett i förväg till föredraget och rundvandringen, utan det går bra att betala entrén 50 kr vid dörren. Till eftersitsen har vi redan haft anmälan obligatorisk för alla.

18.00  Inledning i Olrogsalen i Culturum med en översiktlig bild av återuppbyggnaden av Nyköping efter rysshärjningen 1719.

19.00  Stadsvandring i Nyköpings västra och östra delar. Ni kan redan nu gissa var dessa byggnader en gångs fanns i vår stad:

Bilder från Bildgruppen i Nyköping

20.00  Avslutning för alla som nu anmält sig till en enkel måltid på Elverket med paj, grönsaksbuffé, ett glas vin till ett pris av 195 kr som betalas där och då.

Vi tror att det här kan bli en trivsam avslutning på kvällen och kanske början på en återupptagen tradition. Vi har nu fått bindande anmälan av tillräckligt många och fått klartecken av krögaren.

VÄLKOMNA till en spännande och innehållsrik kväll.

Evenemangskalendern

AFFISCH att skriva ut

 


Vill du förbereda dig inför kvällen hittar du vad Wikipedia kortfattat berättar om rysshärjningarna HÄR.

 

Nyköpings Historia I av Håkan Norén behandlar rysshärjningarna utförligare.

 

 

 

Nyköpings Kommuns hemsida sätter in bränderna i en kort historisk kronologi.

Det finns även en FB-sida om ryssbränderna.