Rätt svar till frågorna

TEMA Frankrike

 

Extra 1
Paolo och Francesca läste om riddaren Lancelot (bilden) och den förbjudna kärleken till drottning Guinevere. Och det är pilgrimen Dante som faller som död till marken, när han hört det de berättat – han känner sig skyldig till förbjuden kärlek.


1
Goethe var 24 år då han på några veckor år 1774 skrev och utgav brevromanen Den unge Werthers lidanden. Massenets opera hade premiär i Wien år 1892. Werther läser Ossians sånger som är ett diktverk från 1760-talet, skrivet av James Macpherson (1736-1796) och översatt till i stort sett alla europeiska språk. Dansken Nicolai Abraham Abildgaard (bilden) målade Ossian.

TEMA Spanien

 

20. Det var Calderón som skrev Livet är en dröm. Ordet Vanitas betyder just fåfänglighet och var ett mycket vanligt motiv för konstnärer av olika slag, speciellt under barocken. (Och minns gärna hur Stiernhielm nästan samtidigt målar upp detta som en varning i Hercules.)

19. Dragningen är alltid den 22 december med medverkan av barn från en och samma skola. Högsta vinsten kallas EL GORDO (”den tjocka”).

18. Luis Buñuel och Salvador Dalí ligger bakom de surrealistiska och märkliga kortfilmen Den andalusiska hunden (1929). Buñuel gjorde sedan filmer i sitt nya hemland Mexico men också sådana ”franska” filmer som Borgarklassens diskreta charm och Dagfjärilen.

Pedro Almodóvar har en mycket stor produktion. Den sista bilden visar en scen ur Höga klackar. Ofta tänker jag rent språkligt på titeln på en film från 1984 som i svensk översättning heter: Vad jag har gjort för att förtjäna detta? (¿Qué he hecho yo para merecer esto?)

17. Rossini från Italien skrev den komiska operan Barberaren i Sevilla med undertiteln Den fruktlösa försiktigheten. Texten var från början fransk och av Beaumarchais. Den franske Bizets opera Carmen byggde på en novell av likaledes franske Mérimé. Ryssen Rodion Sjtjedrin skrev om musiken och ändrade ordningsföljden. Musikalen Carmen Jones av Hammerstein blev sedan film Harry Belafonte och Dorothy Dandridge med dubbade sångröster. (Han är soldat och hon syr fallskärmar under kriget.)

Sista raden visar på fransk-spansk musik av Lalo och Chabrier, två romsk-spanska smeder av Ernst Josephson och italienaren Domenico Scarlatti som blev spansk hovkompositör i Madrid.

16. Eldorado kallar vi det på svenska, och det har bland annat varit namnet på ett långlivat radioprogram med Kjell Alinge. Konkistadorerna drömde om detta land, och det finns i filmer och dataspel, och en amerikansk bilmodell har under ett par decennier haft tillnamnet ELDORADO. Voltaire skickar Candide och Pangloss dit, men den unge mannen vill efter ett tag inte vara kvar i ett sådant land. Dikten på engelska skrevs av Edgar Allan Poe (1849) och heter ELDORADO.

15. Cervantes dog samma datum som Shakespeare år 1616 (men inte samma faktiska dag, eftersom kalendrarna var olika). Fröding var den som diktade om Don Quixotte och säkert kände sig besläktad med denne. Ludwig (Léon) Minkus skrev balettmusiken 1869. Sist är det Richard Strauss som skrev orkestervariationerna (1898) så virtuost som bara han kunde komponera programmusik. Sedan finns det en LÅNG rad verk från alla tider som har inspirerats av Cervantes, bland annat en opera av Massenet.

14. Federico García Lorca blev tidigt berömd för sina dikter, vistades ett tag i New York och skrev en bok om det, men mördades av Franco-sidan under inbördeskriget.

13. Eviva España, i vissa versioner även ”Viva España” eller ”Y Viva España” Ett litet problem är att den svenska versionen är dåligt språk med ett ord som inte finns på spanska, men det spelade inte någon roll för denna HIT-låt. Manolo Escobar sjunger ”Y Viva España”  = Och leve Spanien.

12. Andrés Segovia var den största gitarristen under min ungdom, nästan den enda som det talades om. Staden heter också Segovia medan Brasse kallade sig Begåvia och spelade ganska dåligt men roligt. Minnen från Alhambra (Recuerdos de la Alhambra) heter det som troligen är världens mest berömda solostycke. Det skrevs av Francisco Tárrega.

11. Hamnstaden är Malaga. Statyerna är HC Andersen och Picasso. I gamla polisstationen har man provning av starkvin från Jérez. Sedan är det en behållare för återvinning av glas och jugendhus liknande de berömda i Barcelona.

Dansen är troligen flamenco, då det behövs en gitarrist och någon som sjunger/spelar på någon form av flöjt i detta fall + helst två som klappar takten och ropar uppmuntrande (jaléos)

Alcazaba är den gamla moriska befästningen från 1000-talet och den bäst bevarade sådana i Spanien, och teatern en romersk halvcirkelformad.

10. Francisco de Goya målade Krigets eländen i många former men mest berömd är kanske denna tavla som visar vad som hände den 3 februari 1808. Kärleksparet är Amor och Psyke. Flickan brukar kallas maja, vilket är ett ord för en flicka som älskade att klä sig pråligt, kanske för att dölja att hon kom från de lägre samhällsklasserna. Den spanska texten betyder: Förnuftets sömn producerar monster.

9.Staden är Santiago de Compostela i Galicien, en vallfartsort och universitetsstad. Stadens namn hör ihop med aposteln Jakob den äldre.

8. Den baskiska staden Gernika/Guernica bombades 1937. Trädet är stadens symbol. Jesuitorden grundades av Ignatius av Loyola 1534. ETA var organisationen. Bilbao med sitt Guggenheimmuseum av arkitekten Frank Gehry . Baskiska språket.

7. Det handlar om Mallorca, dit Chopin kom för att kurera sig.

6. Man brukar säga att Picasso skapade kubismen med Flickorna i Avignon,1907.  Namnet ska syfta på ökända kvarter i Barcelona och inte på den sydfranska staden. Senare gjorde han också kollage. Statyerna finns i Kristinehamn och Halmstad.

5. Provinsen är Katalonien och tidningen utkommer på spanska och katalanska. I Andorra talas katalanska som officiellt språk, och valspråket på latin betyder Förenad kraft är starkare. De gula och röda ränderna är de katalanska färger på flaggorna.

4.Gran Canaria var spelplatsen med det påhittade – och språkligt felaktiga – ”Nueva Estocolmo” i badorten Playa del Inglés. Columbus lär ha tagit i land på Gran Canaria år 1492 och hunden är en gammal ras på ön.

3. Filmen är Picassos äventyr. Replikerna är på skoj: en nazist säger HAUPTBAHNHOF. Men skäller ut varandra på italienska med MORTADELLA. Vi hör Toivo Pawlo som berättarröst.

2. Mexikanen var Antonio Lara och bland sångarna ser du JOSELITO, en liten pojke som kallades näktergalen och den amerikansk-italienske tenoren Mario Lanza.
Granada heter sången.

 

1 Det gemensamma är fotbollsklubben FC Barcelona med argentinaren Messi i laget och Henrik Larsson numera som assisterande tränare. Statyn står i Sverige vid Strandpromenaden i Helsingborg.