Samtal om filosofen Martin Hägglund och hans bok Vårt enda liv.

 

Vi har fått en inbjudan från Karlstads humanister om ett digitalt samtal om en bok torsdagen den 18 febr 1830. Det kommer att handla om filosofen Martin Hägglund och hans bok Vårt enda liv.

De som samtalar är läkaren Rolf Ahlzén och biskopen Sören Dalevi.

Karlstad presenterar programmet så här:

 

Vårt enda liv – finns den sekulära tron?

Martin Hägglund, professor i filosofi vid Yale University, har fått mycket uppmärksamhet för sin bok ”Vårt enda liv”. Där argumenterar han bland annat för att livets värde består i att det är ändligt, i kontrast till religiösa föreställningar om livets oändlighet. Med denna utgångspunkt formulerar han sina tankar om ”den sekulära tron”. Dessa har han också gett uttryck för i ett uppmärksammat Sommar-prat och i flera långa tidningsintervjuer.

Torsdag 18 februari, med start kl 18.30, direktsänder vi ett samtal på Internet där Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift, och Rolf Ahlzén, läkare och etiker, vrider och vänder på Hägglunds resonemang. Samtalet leds av frilansjournalisten Annika Lindqvist.

För att kunna följa samtalet klickar du på följande länk: https://us02web.zoom.us/j/86271323433. Vi öppnar länken kl 18.20 och släpper in åhörare i tur och ordning. Vi har plats för 100 uppkopplingar och tillämpar först-till-kvarn-principen.

Varmt välkommen till en kväll med de senaste årens mest omtalade filosofibok i fokus, hälsar de fyra arrangörerna Humanisterna i Värmland, Geijersamfundet, Svenska kyrkan i Karlstads stift samt Karlstads Humanistiska Förening.

Det ockulta sekelskiftet 1900

Vi  är inbjudna att deltaga i en digital föreläsning som anordnas av föreningen i Karlstad onsdag den 20 januari.

Till medlemmar i, och vänner till, Karlstads Humanistiska Förening
Rätt tidpunkt för Per Faxnelds föreläsning om det ockulta sekelskiftet 1900 är onsdag 20 januari med start kl 19.

Föreläsningen, som alltså belyser det vittomfattande intresset för spiritism och ockultism runt det förra sekelskiftet, baseras på den bok med samma rubrik som Faxneld skrivit med anledning av det snabbt växande intresset för konstnären Hilma af Klint.

Cirka tio minuter innan start öppnar vi konferensen på länken https://us02web.zoom.us/j/83938401506. Medlemmar i Karlstads Humanistiska Förening deltar gratis. Av övriga deltagare ser vi fram mot en frivillig avgift om 50 kr som swishas till 123 133 56 29.

Varmt välkommen!
Styrelsen

Frågesport december 2020

Kanske älskar du frågesport eller ogillar. Men jag fick hur som helst tipset att göra i ordning en liten helt frivillig samling frågor med både högt och lågt, lätt och svårt, gammalt och nytt —  ändå är inte alla våra intresseområden medtagna. Det är förstås tillåtet att använda alla hjälpmedel. Den som vill kan mejla sina rätta svar till mig senast 6 jan, och bland alla insända svar lottar jag fram en vinnare.

 

Jag är förstås lite orolig för att det smugit sig in fel och tveksamheter, men skriver då som de gamla romarna S.E.E.O, vilket betyder att man vill skriva sig fri från fel och utelämningar. (Det finns en rolig roman, vars namn jag nu glömt, vari en fader skriver så i brev till sin son, efter den uträkning av hur mycket pengar sonen ska få med sig till sin nya studieort. Kanske var det Fritiof Nilsson Piraten som skrev. Vet någon av er?)

TACK till Mårten som visste att romanen heter Tre terminer av just Fritiof Nilsson Piraten.

Inställt för andra gången om periodiska systemet

INSTÄLLT  INSTÄLLT  INSTÄLLT  INSTÄLLT  INSTÄLLT  INSTÄLLT  INSTÄLLT
Måndagen den 16 november i Olrogsalen kl 18.30

Föredrag av vår egen styrelsemedlem Inger Nennesmo. Hon kommer att tala om olika aspekter på det periodiska systemet, som i år firar 150 år.
Kemi för oss humanister kan förstås låta utmanande, men det är tänkt att vara ett populärvetenskapligt föredrag med humanistisk vinkling och utan krav på stora förkunskaper i kemi.
OBS
Ingång till Olrogsalen är numera denna dörr på baksidan av Culturum.
Det går inte längre att komma dit via huvudentrén och sedan trappa eller hiss

 


Stora historiepriset till Lars Broberg


Stora historiepriset, Sveriges största historiepris, går 2020 till Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.

Lyssna på intervjun med Gunnar Broberg

På grund av rådande restriktioner blir det ingen publik prisutdelning, utan Tobias Svanelid intervjuar pristagare Gunnar Broberg.

Tobias Svanelid som håller i samtalet är redaktör för Vetenskapsradion historia, Sveriges radio P1.

Lyssna på intervjun. Podden är ca 50 minuter lång, med utgångspunkt i Gunnar Brobergs forskning.

Inställda program

Se mer om medlemskap här.


INSTÄLLT  måndagen den 27 april i NK-villan kl 18.30 med föredrag av vår egen medlem Inger Nennesmo. Hon kommer att tala om olika aspekter på det periodiska systemet, som i år firar 150 år. Obs att det är tänkt att vara ett populärvetenskapligt föredrag med humanistisk vinkling och utan krav på förkunskaper i kemi.


Resan måste inställas och vi hoppas att den kan gå att genomföra tidigt i höst aug/sept

Vi kommer att göra som vi brukar med tidig avresa vid klockan åtta och medhavt kaffe vid framkomsten. Det blir föredrag om Häringe slotts historia av Irene Kimanius, som skrivit en bok om det och även en masteruppsats. Hon kommer också att leda den guidade visningen innan det blir lunch på slottet.

På eftermiddagen blir det guidning av Ösmo kyrka med kaffepaus i församlingshemmet och sedan beräknad hemkomst cirka klockan fem. Allt är inte riktigt klart än med meny och alla andra detaljer, men vi återkommer med allt praktiskt, såsom kostnad och anmälan.

Vi har avtackat Gunilla och Ulf Lycke


Gunilla och Ulf Lycke hälsar till alla medlemmar.  De har flyttat ifrån Nyköping, och vi har avtackat dem och överlämnat ett litet presentkort som bevis på vår tacksamhet för alla år som medlemmar och framförallt för åren de verkade i vår förenings styrelse. /Fride