Tips till hemmasittare sommaren 2020

Sidan uppdaterad 22 juniLena Lind Palicki om dialekter i SvD:
Dialektens förändringstakt beror på attityden hos dem som talar den. Är man stolt över hembygden eller mer flyttbenägen – en ny studie visar vad som påverkar hur vi talar.

 

 


Sofia Joons är flerspråkig men lärde sig estniska ordentligt först i tonåren. Hon berättar om vilken glädje det ger att behärska språk från olika språkfamiljer men att det ibland kan vara svårt att översätta ett ord i taget när språken är så olika.
Ibland kan hon till och med lära sig av hur hennes lille son översätter mellan språken.

 

Finns det en schysst nationalism? Intervju med Sofia Joons från Riksförbundet för Folkmusik och Dans. Från seminaret ”Kulturens kraft för ett hållbart och inkluderande samhälle”. Från Almedalsveckan 2014

 

 

Den estlandssvenska visrepertoaren under mellankrigstiden bär starka spår av finlandssvenska och rikssvenska sångtexter. Det visar ny forskning om det musikaliska arvet i de estniska svenskbygderna.
Den estlandssvenska folkmusikern och forskaren Sofia Joons kallar sig själv för en hybdridkulturell varelse. Hon är född och uppvuxen i Borås, men har en del av sina rötter på svenskön Nargö nordväst om Tallinn.

I artikeln hänvisas till denna sång som heter Kronprinsleken:

 

 

 

 


 

 

 

Midsommar med musik av Mendelssohn och Delius och teater av Shakespeare.


Anders Zorn: Midsommardans.
NM 1603

Midsommar är en högtid som firas nära sommarsolståndet, främst i norra Europa. I Sverige infaller den numera under perioden 20–26 juni, med inledande högtidsafton fredagen 19–25 juni.

 

Hugo Alfvéns Midsommarvaka heter också Svensk rapsodi nr 1. Radioorkestern spelar under ledning av tonsättaren i en inspelning från sommaren 1940.

Hugo Alfvén

 

 

Midsommar är vid sidan av julen den kanske viktigaste högtiden i Sverige. För många människor markerar den början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret…

 

Midsommarfirande på Skansen och ett roligt exempel på språklig purism med krav på korrekt uttal. Jag undrar vad han skulle säga om dagens uttal av Södermanland. /Fride

 

 

 

 

 


DN intervjuar:
När operaföreställningar världen över ställs in är Sveriges stjärnor plötsligt hemma igen. Det tar Berwaldhallen vara på. Nu framförs ”Don Giovanni” digitalt med några av de allra största – bland andra Peter Mattei och Malin Byström.

 

 

 

 


Dags att lägga in redan nu i kalendern för hösten:

SÖRMLANDSSALONGEN 2020
7 november — 21 januari

 

 

 

 


Rafaello Sanzi, död för femhundra år sedan

 

DN:s Peter Loewe rapporterar:
Den stora Rafael-utställningen i Rom tvingades stänga efter bara fyra dagar i mars, på grund av coronautbrottet. Men nu kan publiken njuta igen av den geniale högrenässansmästarens verk, 500 år efter hans död.

 

 

 

 

 

 


Svensk sommar är för de flesta förknippad med musik av Hugo Alfvén, för piano, soloröst kör och orkester. Det är i år också ett minnesår eftersom han dog 1960 som en hyllad storman inom svensk musik. Han har själv sagt att han lärde sig hur musik skulle klinga när han satt i Hovkapellet och spelade fiol, och ibland inte spelade alls utan bara låtsade spela när det var som vackrast. /Fride

 

Skogen sover.
Strimman på fästet flämtar matt.
Dagen vakar i juninatt.
Tystnat har nyss hennes muntra skratt,
redan hon sover.
Vid hennes sida jag stum mig statt.
Kärleken vakar över sin skatt,
kärleken vakar i juninatt.
(Text: Ernest Thiel)

 

 

Solglitter spelas på Hugo Alfvéns egen Malmsjö-flygel.

 

 

 

Den pampiga sidan med Festspel för stor orkester.

 

 

 

Svensk natur och storsvensk stil i sången Sommardofter för tenor (Uno Stjernqvist) och orkester.

 

 

Något av det ljuvaste som finns är ett milt Sommarregn en varm kväll, så som bara Hugo Alfvén kunde skildra det i musiken till Bergakungen.

 

 

Symfoni nr 4 c-moll
”Från Havsbandet”

Opus 39, komponerad16 november 1918 — 16 mars 1919

 

 

 


Tre versioner av Vivaldi-konserten Sommaren (ur De fyra årstiderna)

 

 

 


Kungliga Operan hälsar:

Välkommen den 6 juni från 15.00 för en digital nationaldagskonsert med extra allt: operanplay.se


Per Bengtsson i DN frågar:
Varje nyårsafton inför tolvslaget deklameras Alfred Tennysons ”Nyårsklockan” från Sollidenscenen på Skansen. Men vilken dikt skulle kunna ringa in den svenska sommaren på nationaldagen? Boklördag ställer frågan till fem lyrikkännare.

 

 

Tomas Tranströmer avslutar intervjun med att läsa dikten Näktergalen i Baderlunda.

Och till höger ser du en av många lyrikvänner som infogat Harry Martinsons dikt.

 

Aase Berg resonerar så här:
Så mitt förslag på midsommar är ”I solnedgången” av Gustaf Fröding. Den är fruktansvärt melankolisk och handlar om förgängligheten.

 

Jonas Ellerström föreslår:
Om en tradition med ”nationaldagsdikten” skulle införas så tycker jag att verket ska bytas ut varje år. Men en som skulle passa att inleda traditionen är ”Självbiografi” av Sonja Åkesson, läst av henne själv till musik av jazztrumpetaren Jan Allan från skivan som följde med boken ”Jag bor i Sverige” 1966. Åkessons röst talar ur ett folkhem som i efterhand först hånats, sedan idealiserats, och som löper risk att förvandlas till en formbar myt att utnyttja av skilda politiska intressen.

Lyssna på en riktig näktergal…

Min lilla kommentar är att jag minns från sena tonåren hur sällsynt näktergalen var och vi då kunde sätta oss på cykel och åka långa vägar när vi fått ett tips… /Fride

 


Ove Säverman i DN: 
Ett roligt kåseri som börjar med Birger Sjöberg och slutar med ett utegym där högljudd musik plötsligt stör fågelsången. /Fride

”Författaren Birger Sjöberg var småstadsidyllens diktare för hundra år sedan. I visan ”På begäran” är scenen ett utvärdshus där en cellist spelar ”Träumerei”, ett av dåtidens känsligaste och mest omtyckta stycken. Därtill på begäran av stadens Rådman som befinner sig bland publiken.”

 

Sänds ikväll fredag den 6 juni

Daniel Harding återförenas med Radiosymfonikerna i en konsert som kretsar kring temat ensamhet.

Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören. Solist: Ann Hallenberg, mezzosopran. Diktläsning: Krister Henriksson. Dirigent: Daniel Harding.

1. Jean Sibelius: Symfoni nr 4 a-moll, uppdelad under hela programmet
2. Gustav Mahler: ”Der Einsame im Herbst” ur ”Das Lied von der Erde”
3. Henry Purcell: Begravningsmusik till drottning Maria II
4. Johann Sebastian Bach: Erbarme dich ur Matteuspassionen

Direktsändning från Berwaldhallen i Stockholm.

Britt-Marie tipsar:
Nästa veckas lördag den 13 juni sänds Don Juan med bland andra Peter Mattei.

 

 


Genom en läsning av Johan Rabaeus och Andreas T Olsson ackompanjerade av en stråkkvartett ur Kungliga Hovkapellet kommer Beethoven och hans musik till liv med hjälp av Niklas Rådströms texter. 

Konserten är ett samarbete mellan Dramaten och Kungliga Operan och texterna är hämtade ur pjäsen Dövheten och den kommande diktsamlingen Då, när jag var poet.

 


DN presenterar:
Man behöver lugn och ro i ett litet krypin för att göra sig redo för den stora teaterscenen. I boken ”En etta på Nybroplan” öppnar några av Dramatens skådespelare dörrarna till sina loger.

 

 

 

Tre exempel på sommarmusik av Grieg, Honegger och Seymer, nämligen Morgonstämning, Sommarpastoral respektive Solöga

 

 

 

 


DN om orden i svenskan som blivit förrädiska:

Herdestund och krokodiltårar är exempel på ord som blivit förrädiska, skriver Anders Svensson i språkkrönikan.
Tilläggas bör att han även tar upp det svåra begreppet BJÖRNTJÄNST som inte fungerar på samma sätt som BJÖRNKRAM. /Fride

 


Skådespelaren Max von Sydow, hade en lång och framgångsrik karriär både i Sverige och internationellt. I sitt Sommarprogram från 1994 berättar han bland annat om hur det är att arbeta som skådespelare i Hollywood, om att vara i paradiset Bora Bora och ändå längta hem och om att försöka utöva sportfiske när man egentligen står på fiskarnas sida.


Sommaren kom i går den 1 juni. Men man sjöng om sommaren redan i mitten av 1200-talets England i den berömda kanon-sången Sumer is icumen in.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumer Is Icumen In – better known as ”The Cuckoo Song” – performed at the Olympic Stadium in Munich during the Opening Ceremonies of the 1972 Summer Olympic Games.

 

 

 

 


Åtta olika versioner av Summertime ur Porgy and Bess av George Gershwin

 


 

 

 


 

 

 

————————————————————————————————————————-

Summer Evening
enligt Frederick Delius
Tonpoem från 1889 – 1890

 

 

 


Nordisk sommarkväll enligt Richard Bergh (1899 – 1900)

 

 

 

 

Sommarkväll enligt Edward Hopper (1947)

 

 

 

 


Göteborgs Stadsteater hälsar: Skådespelaren Mattias Nordkvist tar oss med på en rundtur i teaterhuset där det råder febril aktivitet – trots att vi har stängt för ombyggnad!