Länkar

Här kommer ni att hitta länkar till humanistiskt intressante webbplatser. Skicka gärna in era egna bästa förslag.

Svenska Humanistiska Förbundet

 

 


https://kulturkortet.se/


https://litteraturbanken.se/


De Svenska Historiedagarna äger i år rum i Helsingfors 4 — 6 oktober

Ett preliminärt program är nu klart.       

Temat kommer att vara följande:
Sverige och Finland
En sammanflätad historia

VAD ÄR HUMANIORA?

Humaniora är de ämnen som studerar människan som kulturell varelse. Hit räknas ämnen som etnologi, filosofi, historia, idéhistoria, genusvetenskap, estetik, konstvetenskap, retorik, språk och litteraturvetenskap. Till humanvetenskaperna räknas dessa samt även sociologi, pedagogik, kulturantropologi och psykologi. Vidare räknas ibland även religionsvetenskap eller teologi till humaniora, även om dessa ämnen vid Uppsala universitet har egna fakulteter. Vid Lunds universitet tillhör de samma fakultet sedan 2010. Humaniora kännetecknas av kvalitativ forskning och ett hermeneutiskt förhållningssätt i en tradition som ursprungligen kommer från teologin.

 

Ibland talar vi om DE SJU FRIA KONSTERNA. Detta tänkesätt har sina rötter från 1100-talet, om inte ännu tidigare, och har framställts åskådligt som på bilden till vänster (klicka för att förstora i två omgångar).

Nyligen kom en rapport som varnar blivande studenter för att studera sådant som i dag bedöms ha dåliga förutsättningar för att ge ett kommande förvärvsarbete.
Metro. Aftonbladet. Arbetsförmedlingen.

Emellertid: en artikel från 2017 säger precis tvärtom. Och humaniora är nyttigt för samhället, enligt denna artikel. Och denna. Och denna.

Men i Japan har man beslutat så här.


Startade som en bildningspodd men kallas nu ANEKDOT och har även essäer och videor.

 

Humtank är en nationell tankesmedja för humaniora och ett samarbete mellan flera olika universitet i Sverige.Tankesmedjan lanserades 3 april 2014 som ett samarbete mellan från början tolv, senare femton lärosäten… (Wikipedia)