Debatt sommaren 2020

Sidan uppdaterad  22 juni


Kaj Schueler recenserar i SvD:
Bräcklighet och enastående styrka förenades i Nelly Sachs poesi. Och i mötet med svensk modernism utvecklade den tyska poeten sina former. Nu finns en praktfull samlingsvolym och en ny bok om hur Sachs författarskap kan läsas idag.

Se även radiodokumentär och presentation.


 

INSÄNDARE.
Dansen kring midsommarstången får i coronatider inte bli som den brukar vara. Folkhälsomyndigheten borde ge oss råd om tillåten dans i coronatider, skriver KI-professorn och läkaren Hugo Lagercrantz.

 

 

Johan Hilton:
Ari Asters skräckfilm ”Midsommar” som kom i fjol är en mörkt komisk skildring av midsommarfirandet från helvetet. Men den har sina poänger när det gäller årets mest överskattade högtid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En kort film från Jallafilm om hur ”man firar svensk midsommar”.

 

 

 

 

 


Finland är republik och tvåspråkigt. Därför kan det vara intressant att se hur den svenskspråkiga tidningen Hufvudstadsbladet rapporterar om Sverige på nationaldagen och hur tidningen skriver om studenter som medvetet väljer att bli tvåspråkiga. Det kan vara som i detta fall att en finsk student läser på en svenskspråkig handelshögskola men också så att de som har svenska som modersmål och gått ut nian väljer ett finskspråkigt gymnasium. Sägas bör också att språkfrågan i Finland ofta är het och att det finns alla åsikter på skalan om tvåspråkigheten, som dock är grundlagsskyddad. /Fride

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Några olika sätt att se på Sveriges Nationaldag och Svenska flaggans dag, som är i dag den 6 juni.
Harald Gustafsson
Lotta Lundberg

DN intervjuar fem lyrikkännare och frågar vilken dikt som skulle kunna läsas på nationaldagen.
(Se även sidan med lästips.)

 

 

 

 

 

 

Jag vet inte hur ofta ni som är humanister läser på Twitter. Men där finns de flesta åsikter, även om nationaldag och nationalism på gott och ont. /Fride

 

 

 

 

 

Försvarsmusiken hälsar:
Försvarsmusiken skickar en nationaldagshälsning till svenska folket. I år firar vi 6 juni på säkrast möjliga sätt via länk i form av 27 musiker från Försvarsmaktens tre musikkårer. Var för sig men ändå tillsammans, framför vi Försvarsmaktens marsch, Under blågul fana av Viktor Widqvist. Firandet fortsätter senare i form av medverkan i det tv-sända Nationaldagsfirandet i SVT klockan 20.00.

Kungliga Operan hälsar:

Välkommen den 6 juni från 15.00 för en digital nationaldagskonsert med extra allt: operanplay.se

 


Recension i SvD av en ny fackbok:
Vi lever i en värld där kriserna haglar över oss. Kanske finns det också en krisernas kris – en oförmåga att formulera en framtida mening bortom tomheten. Med hjälp av bland andra Bourgeois, Beckett och Winnicott söker litteraturvetaren Evelyne Grossman efter samtida svar på kris och passivitet.

 


DN rapporterar: Enligt en ny rapport hotar landets museer att drabbas hårt av coronapandemin. ”Vår uppskattning är en förlust på minst 500 miljoner för hela museisektorn i år”, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer.

 


Lena Kåreland den 29 jan 2002:
”Det var konstigt att vi inte lekte ihjäl oss”

Med Astrid Lindgren har en av våra få svenska världsförfattare gått ur tiden. Hennes berättelser blandade vardagsrealism, saga och romantisk verklighetsflykt och gav uttryck för en ny syn på barnet, där utgångspunkten var barnets behov och perspektiv.

 


Debatten om det ensamma barnet fortsätter med två nya och ett äldre inlägg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Två aktuella exempel på konstnärlig verksamhet i stadsmiljö, Alice Aycock och Christo:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Michel Houellebecq:
Ett virus utan egenskaper

 

 

 

 

 


GSOPlay visar en månad framåt:

Femte symfonin blev Sjostakovitjs stora revansch efter sovjetpolitrukernas angrepp på operan Lady MacBeth från Mtsensk året innan. Här kraftfullt framförd av Göteborgs Symfoniker under ledning av Santtu-Matias Rouvali. Inspelat för GSOplay 5 september 2019