Att göra-tips våren 2021

Denna sida uppdaterad 23 febr 2021


EXTRA EXTRA EXTRA att fundera på med tanke på Ulrika Knutsson föredrag på RIKS-årsmötet om de farliga böckerna. Bland bilderna till fråga 1 här nedan ser ni på ett kopparstick av Daniel Chodowiecki hur kärleksparet har läst en bok tillsammans och att nu boken har ramlat ner på golvet.

Då minns ni kanske också ett annat berömt kärlekspar som det gick mycket illa för, när mannen ertappade de två på bar gärning och dödade dem. Sedan hamnade de i helvetet, vilken många har skildrat. Vad handlade boken de läste om och vad hette de två? Och vem är det som ligger avsvimmad på bild 8?

 

1. Denna bok blev ganska snart en opera men inte av en tysk utan av en fransman. Huvudpersonen ska vara en ung ljus och lyrisk tenor, som sjunger bland annat arian Pourquoi me réveiller, ô souffle du printemps?  (”Varför väcker du mig, o vårens andetag?”)

Den unge och olycklige huvudpersonen läser en av sin tids litterära succéer, som senare upptäcktes vara ett falsifikat av en skotsk författare. Målningen visar denna boks huvudperson i aktion och målningen är av en dansk.


TEMA Spanien
Klicka på bilderna för att förstora

 

20. Snart blir det ett annat tema. Men vi avslutar med en författare från den spanska guldåldern, en generation eller så efter Shakespeare. Då hade förstås kyrkan stor makt och en dåtida konstnär som Antonio de Pereda påminde gärna om livets korthet och dödens visshet och att all jordisk rikedom är blott fåfängligheters fåfänglighet. Han målade också Riddarens dröm, vilket ger en antydan om vad författarens mest berömda pjäs från 1635 heter. Citatet är från en monolog, och där kommer pjäsens centrala budskap (med en linje rakt bakåt till Platons världsfrånvända filosofi).

19. Drömmen om vinna på lotteri är gammal, kanske lika gammal som drömmen om El Dorado. Men frågan är om inte spanjorerna hör till världens mest lotteritokiga människor. Och mest av allt drömmer de om storvinsten i jullotteriet, som alltid har sin tv-sända dragning, ja, vilket datum är det? Och vad har de för smeknamn på högsta vinsten? Notera också att det i Spanien självklart finns kristna motiv på lotterna. Los Reyes Magos är de vise männen som kommer med gåvor, och därför är det brukligt att spanska barn får sina julpaket först på den dagen.

Se gärna på hemsidan för de statliga lotterierna (den finns på engelska OCH på fem varianter av språk/dialekter som finns i Spanien: https://www.loteriasyapuestas.es/en

18. Även den som är road av film upptäcker ofta samarbete och kopplingar mellan det spanska och det franska. Den översta regissören flyttade så småningom till Mexico, samarbetade dessförinnan med konstnären med mustascherna. Den undre regissören har varit MYCKET produktiv och har blivit ett stort internationellt namn med flera Oscar-vinster. Och man kan ganska lugnt säga att båda har varit provocerande för den traditionsenliga ”goda smaken”.

17. Förvånande kanske är det hur mycket av det som vi betraktar som spanskt rätt ofta är gjort av andra än spanjorer och gärna då fransmän men även en rysk tonsättare och en svensk konstnär och en italienare som blev anställd i Madrid. Den översta raden syftar på två operor som utspelar sig i Sevilla. Filmen och sedan musikalen är amerikansk.

16. Ett svenskt ord med spanska rötter gömmer sig bland dagens bilder. Den mest seriösa diskussionen av begreppet finns nog ändå i romanen Candide, men det är intressant att se hur det lever så starkt som varumärke och i populärkulturen. Två åtskilda strofer har jag lånat ur en engelsk dikt. Av vem?

15. Nu är det dags för den störste romanförfattaren av alla. Jodå, denna bok har blivit nr 1 i en stor omröstning. VAD KAN DET BERO PÅ? Håller du med? Som vanligt visar bilderna bredden av detta verk. De två stroferna ingår i en längre dikt av en svensk poet. Vem? Den som skrev balettmusiken är okänd för nästan alla, men det stora orkesterstycket skrevs av den man som lär ha skrutit med att han kunde tonsätta allt, även besticken på ett dukat middagsbord. Vem var det?

Bonusfrågan är HUR Cervantes hör ihop med Shakespeare.

14. En spansk poet och dramatiker söker vi i dag.  Han fick ett kort liv med ett tragiskt slut. Varför?

 

 

 

13. Minns ni melodin och vad låten hette sommaren 1973 och hyllningen till Spanien – dock inte okomplicerat medan ännu Franco levde.

12. Tips: börja med den klassiska gitarristens efternamn. Då får du också staden och minns nog snart vad den svenske underhållaren tog sig för låtsasefternamn. Den översta bilden till vänster hör ihop med det mest kända och älskade av alla gitarrsolon.

 

11. En hamnstad i södra Spanien söker vi i dag. En nordisk författare sitter där staty liksom en spansk konstnär. Den gamla polisstationen har fått en ny, mycket populär användning och så får ni gissa vad det målade föremålet har för användning. En mycket rik kvinnas konstsamling finns i staden, och  så får ni gissa vad det är för dans och vad de olika personerna har för uppgifter för att dansen ska fungera bra. Två mycket gamla sevärdheter avslutar.

10. Vi söker en mycket viktig spansk konstnär med stort samhällsengagemang men också med mörka sidor. Dock målade även han det berömda kärleksparet från antiken, som ni minns? Och den vilande kvinnan brukar kallas något kort som börjar på M och finns även avmålad naken. Längst till höger ses en av hans Caprichos som på spanska har en text som börjar så här: El sueño de la razon produce monstruos. Vad menade han med det och var finns tavlan i dag?

9. Vi söker en berömd stad i norra Spanien. 

 

8. Vi söker ett konstverk, en stad, en historisk person, en provins med en beryktad  organisation, en stad med en berömd byggnad och ett märkligt språk.

7. Vi söker ett resmål för sol men kanske också skidåkning. Om ni känner igen mannen/konvalescenten och kvinnan är det lätt.  Annars är det bara att lista ut vilken ord som tagits bort i boktiteln.

6. Vi söker en berömd konstnär som var med och skapade en ny -ism. År 1907 är en ledtråd. Vi luras att tro att vi ska till en sydfransk stad med koppling till påven och Kyrkostaten.

5. Vad är det för region i Spanien? Varför har tidningen två editioner? Vad innebär den sista bilden?

 

4.  Visst minns ni filmen? Då listar ni nog ut vad som är det gemensamma för bilderna.

 

3. Visst minns ni filmen? Då listar ni nog ut vad som är det gemensamma för bilderna. 

 

2. En mexikan skrev sången som ALLA sjunger om en stad i södra Spanien. Vilken stad?


1. Vad  är gemensamt för alla bilder till vänster? Plus om du också kan namnen.

 

 

 


Frågesport för nyfikna. Tema ITALIEN, del 1 av 2.
Del 2 finns H Ä R.

F  A  C  I  T  till del 1
F  A  C  I  T  till del 2

Här kommer del 2 med högst frivilliga frågor med både högt och lågt, lätt och svårt, gammalt och nytt —  med flera av våra intresseområden. Det är förstås tillåtet att använda alla hjälpmedel. Ni får gärna skicka in era svar, men det är ingen tävlan. Svaret på allra sista frågan om konstnärens namn kan ni mejla till vår adress
humnykoping@gmail.com
senast sönd 31 jan, och bland alla insända svar lottar jag fram en vinnare.

Hör av er om ni hittar några fel eller brister./Fride


Det har kommit in ett antal svar på frågesporten, som naturligtvis var helt frivillig. Kunskaperna har imponerat. Bland alla svar oavsett resultat har jag med förbundna ögon nu dragit en vinnare.   FACIT

Jag var förstås lite orolig för fel och tveksamheter bland frågorna, men tillade då som de gamla romarna S.E.E.O., vilket betyder att man vill skriva sig fri från fel och utelämningar. (Det finns en rolig roman, vars namn jag nu glömt, vari en fader skriver så i brev till sin son, efter den uträkning av hur mycket pengar sonen ska få med sig till sin nya studieort. Kanske var det Fritiof Nilsson Piraten som skrev. Vet någon av er?)

TACK till Mårten som visste att romanen heter Tre terminer av just Fritiof Nilsson Piraten.


Thomas More var ju med ibland frågorna. Nyligen skrev Dick Harrison en artikel om denne mångsidige man som föddes 1478 och avrättades 1535. Harrison nämner i artikeln ett antal tänkare och politiker som också skrivit om och tänkt på hur en utopisk stat skulle kunna se ut: Voltaire i boken om Candides äventyr och så Lenin.