Finland 100 år och Musiken

Finland 100 år och Musiken
onsdagen den 27 september 1830 i NK-villan

Kort sammanfattning av denna kväll:
Humanistiska Förbundet har inlett hösten med den första av två kvällar på temat Finland 100 år. Först ut var föreningens ordförande Fride Jansson, som berättade om och spelade upp prov på musiken i Finland. Han pekade på minst fyra typiska påverkningar: från mytologin i Kalevala, från inbördeskriget och krigsåren, från ödemark och fågelsång samt från moll och melankoli.

Han visade hur detta hörs hos Sibelius, men också mer eller mindre hos tonsättare som Merikanto och Madetoja, Englund och Rautavaara, Sallinen och Saariaho.

Från folkmusikens kantele fick publiken höra Kyrkklockorna i Konevits, som går i moll liksom oftast den finska tangon med premiär 1913. Som prov på det populära kom Arja Saijonmaa med Miljoner rosor, Riki Sorsa med Reggae OK (1981) och Lordi (2006).

Som överledning till det seriösa sjöng en manskörskvartett hymnen ur Finlandia och Fridolins dårskap, båda av Sibelius.