Klas Åmark om Budapest 1944

sn-amark-notis-4945 4921

 

 

 

 

 

 

 

Måndag den 12 september kl. 18.30
NK-villan
Föredrag av historikern Klas Åmark:

Raoul Wallenberg och de internationella hjälpaktionerna i Budapest 1944 – en jämförelse
Klas Åmark är professor emeritus i historia vid Stockholms universitet. Han har på senare år bedrivit omfattande och tongivande forskning om Sverige under andra världskriget och bland annat samordnat forskningsprogrammet ”Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen”. Hans förra bok från 2011, Att bo granne med ondskan. Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen har i år utkommit i en reviderad och utökad utgåva.

I sin nya bok Förövarna bestämmer villkoren. Raoul Wallenberg och de internationella hjälpaktionerna i Budapest (2016) använder Klas Åmark ny forskning och numera tillgängligt källmaterial för att ge en samlad bild av förutsättningarna för det internationella hjälparbetet i Budapest 1944–45. Olika slags hjälpaktioner initierades av olika personer, av vilka Raoul Wallenberg har blivit berömd. Han har fått hjältestatus med minnesmärken runtom i världen, medan de andra blivit mer eller mindre bortglömda.