Vem var Herbert Tingsten?


Onsdag den 3 febr, Olrogsalen, Culturum 18.30
Föredrag av journalisten Per Wirtén:
 Vem var Herbert Tingsten?

Perwirten-sannasjösvärd26093b perwirten9789100131951

Foto: Sanna Sjöswärd

Många äldre minns säkert Herbert Tingsten som en mäktig och inflytelserik chefredaktör och ledarskribent på Dagens Nyheter och en orädd och påstridig debattör med starka och omstridda åsikter.

I sin biografi Herbert Tingstens sista dagar: berättelsen om ett liv försöker Per Wirtén tränga bakom dessa förenklade minnesbilder och teckna ett mera allsidigt porträtt, där även Tingstens personlighet och privata sidor lyfts fram.

Per Wirtén är journalist och författare och skriver för bland andra Dagens arena och kultursidorna i Expressen och Sydsvenskan. Han har dessutom skrivit flera böcker om sociala och politiska frågor.   

I sitt föredrag om Herbert Tingsten porträtterar Per Wirtén en person som på sin tid väckte starka känslor, från devot beundran till kraftig aversion. Men spelar Tingsten någon roll i dagens samhällsdebatt? Har han något att säga oss som lever i en förändrad värld 60 år efter hans storhetstid?

IMG_2025PerWirten4782