Vem var Alfred Nobel?

Vem var Alfred Nobel? Hurdan var han som människa? Det var frågor som Felix Rosén från Nobelmuseet försökte besvara i ett inspirerande föredrag på ett möte med Humanistiska förbundet i Olrogsalen den 26 februari.nobel6016

Rosén menar att Nobels uppväxt i en fattig familj fanns som bakgrund till hans enastående karriär som uppfinnare, affärsman och industrialist. Nycklarna till hans framgångar blev sedan hans kreativitet, envishet och breda bildning inom både naturvetenskap och humaniora. På senare tid har Nobels relationer till kvinnor varit en omdebatterad fråga. Han gifte sig aldrig, men som särskilt betydelsefulla för honom nämnde Rosén hans mor Andriette, fredskämpen Bertha von Suttner och butiksbiträdet Sofie Hess, som pressade både honom och testamentsexekutorerna på stora penningbelopp. DSC_6103

 

Text: Torvald Eriksson

Foto: Fride Jansson

Bilder: Nobelmuseet

_DSC6025_DSC6026_DSC6027_DSC6028

_DSC6024