Onsdagen den 1 oktober, NK-villan i Nyköping kl 19.00

Sture Packalén: Om tysk efterkrigslitteratur

Sture Packalén är professor i tyska vid Mälardalens högskola. Han är bland annat känd för att ha tagit strid för mer resurser till moderna språk i dagens Utbildningssverige. Han har också skrivit en bok om tysk litteratur efter andra världskriget: ”Tyska minnesgemenskaper: nazism, krig, förföljelse och folkmord i tyskspråkig litteratur efter 1945”

Sture2924_halvbredd

Boken behandlar ett stort antal författare som på olika sätt har förhållit sig till skuldfrågan och minnet av judeutrotningen men också till det tyska folkets lidanden under och efter kriget. Vi möter många kända namn som Heinrich Böll, Hans Werner Richter, Günther Grass, Siegfried Lenz men också en annan grupp med namn som Bertolt Brecht, Erich Maria Remarque, Paul Celan, Nelly Sachs, Cordelia Edvardson och Peter Weiss.